Saturday 19 October 2013

Gordon Street Garage :: Perth

 

Gordon Street Garage  is a Coffee Bar & Kitchen at 16 Gordon St in West Perth. The Australian described Gordon Street Garage as a hipster paradise so it was added to my Perth experience list!

Screen Shot 2013-10-19 at 7.30.41 AM

The reuse of this West Perth garage by Foolscap Studio has merged the space’s industrial qualities

with European ideals of the home, generating a casual eatery with soul.

Original materials and fittings were recycled throughout the project.
Original materials and cialis usa fittings were recycled throughout the project. Image: David Cruse

I am reposting this excellent review of GSG from Artichoke, June 2013 (Issue 43) via Architectureau

The Gordon Street Garage, designed by Sydney and Melbourne-based firm Foolscap Studio, is a new venture for seasoned restaurateurs Nic Trimboli, Graham Arthur and Daniel Godsell. Its reuse of a former auto mechanic site in West Perth has merged its inherent industrial qualities with European ideals of the home, in an energetic, intimate interior.

On the fringe of Perth’s CBD, West Perth is a mixed-use area characterized by an eclectic combination of semi-industrial, residential and commercial uses. Adapting a disused garage at 16 Gordon Street, Foolscap Studio, working in close collaboration with Trimboli and his team, focused on West Perth’s industrial characteristics and the notable influx of European immigrants to the suburb in gold-rush times and again post-WWII. This emphasis underscored the restaurant owners’ longstanding relationships with local producers and diflucan sale suppliers, many of European background.

The Foolscap team wanted to create a place that connected with memories of suburban homes and backyard vegetable gardens as well as industrial heritage. The site had once served as the Blue Seal chocolate factory and later, Kings Park Auto mechanics. The designers were careful to retain indications of these previous uses, a layering of functional narratives interpreted through design. The front facade was stripped back to reveal the Blue Seal logo and the original mezzanine level was left intact. Elements of the auto mechanic’s garage were retained, including the concrete floors and two-tone blue stripes on the walls.


Different areas, offer different dining experiences. Image:  Penny Lane

Original workbenches were reused, and the jarrah floorboards repuprosed for ceiling joists, skirting and wall linings. Foolscap designer Kate Archibald says the elements “lend a feeling of warmth that can only comes through the subtle effects of age.” A sign with the motto “do it once, do it right” seemed appropriated cladding for an upstairs office.

The airy interior volume has been ‘zoned’ for different modes of dining, each evoking a subtle difference in atmosphere. Front of house provides a “common room,” with small tables, stools and a communal dining area for a fast-paced, drop-in/drop-out dynamic. Prominently positioned as you enter, the folded zinc bar is ornately clad in an assemblage of European-inspired, hand-painted tiles in blues and where can you buy cialis cheap white. The adjacent area provides high bar-style seating, which seems perfect for friends gathering for drinks and a bite to eat on the weekend.


A dining area with custom-designed lights and upholstered bus seats. Image:  Penny Lane

Back of house accommodates an open area of bus seats, suited to lively group dining. Collaborating with Justin Lamont of Life Space Journey, Foolscap Studio custom-designed the industrial wax-steel wall lights and pendants. The upholstered seating, also custom-designed with Lamont, provides the prime conceptual fusion, merging the industrial materiality and manufacture of the steel frame with the handcrafted quality of the Mediterranean-style upholstery.

To the north are small tables with booth seating. This dining area is semi-enclosed under a moody, dropped ceiling constructed from pegboard – a reference to the former garage’s toolshed. Splashes of cyan, aqua and cobalt blue lend a lively atmosphere to this open area, as do the bright green bent-steel chairs scattered throughout. A glazed wall framed in steel looks out over a backyard vegetable patch of herbs and edible flowers.


The cozy mezzanine level has a fireplace. Image:  Penny Lane

Larger dining tables are arranged under the mezzanine level for families and larger groups. Old family photographs, chosen by Trimboli and his team from the archives of local producers and suppliers, are scattered on the walls, contributing to the domestic atmosphere with a palpable sense of the past.

The fireplace stack extends vertically from the kitchen to the mezzanine, boldly articulated in glazed grey and buy sumycin canada white bricks. It functions as the chef’s pizza oven and a fireplace for guests to enjoy a glass of wine by the hearth, up on the mezannine – where retro lounges in earthy tones and Scandinavian sideboards in golden teak lend an intimate and homely air.

The overall sectioning of dining areas is highly effective but also completely flexible for future needs. The space pulls together spirited gestures to set a tone that is both personal and accessible. Attracting locals and visitors to the neighbouring Perth Arena, Gordon Street Garage has successfully tapped into the underlying qualities of West Perth, and judging by the constant hum emanating from this new space, the community have taken to it well.

16 Gordon St in West Perth, WA. Open 7am till 11pm & late.

Images: David Cruse, Penny Lane

Source: Artichoke – June 2013 (Issue 43)
 

Tagged with , , , and
Posted in Carousel with
No Comments »

 
—·—
 
Friday 30 August 2013

Gorgeous concept store in Amsterdam

 

As a lover of beautiful things, it’s a delight to discover, TUTZE Store ~ this gorgeous concept store in Amsterdam is beautifully captured by the styling and cheap diflucan discount photography of Paulina Arcklin.

Photography: Paulina Arcklin via: jelanie

Source: TUTZE Store,  Harderwijk, The Netherlands.

Tagged with , , , and
Posted in Carousel with
No Comments »

 
—·—
 
Monday 26 August 2013

Café culture in Paris

 

Happy Monday ~ I’m looking forward to my cafe latte to start the day…. week.

Photographer Kathrin Koschitzki took these beautiful images. She is a German photographer who loves to eat and to tell stories,  and works as a freelance photographer, creating visual ideas and recipes for international magazines and agencies.

Photography by Germany-based Kathrin Koschitzki,
who “after her diploma in photography,
moved to Paris to learn the trade of French pâtisserie  and take walks along the Quai St. Martin.”
Source: Sanctuary blog

Tagged with , , , , , and
Posted in Carousel, White Carousel with
No Comments »

 
—·—
 
Thursday 22 August 2013

a little more Scandinavian apartment charm

 

I hope you enjoy a few more beautiful pics of this Swedish home for sale through Stadshem.

For more images see the previous A White Carousel post here.

Source and Photography: Stadshem

Tagged with , , and
Posted in Carousel, White Carousel with
No Comments »

 
—·—
 
Thursday 22 August 2013

Charming Scandinavian apartment

 

This gorgeous small apartment mixes vintage and modern beautifully.

Photography: Stadshem via 79 Ideas

 

Note: If you’re planning to buy a home in Sweden, you might want to check out Stadshema real estate agency based in Göteborg and generic cialis cheapest price Stockholm. Like any other agents, they offer apartments and houses for sale.

Tagged with , , and
Posted in Carousel with
1 Comment »

 
—·—
 
Sunday 11 August 2013

blue white chic + eastern influence

 

Dreaming:: Fashion designer Tory Burch in her Southampton estate. I love the blue greyish white tones with red accents combined with eastern motifs.

tory burch in her dining room with paneled walls designed to look like Iznik tiles by Iksel

Tory wearing a white Valentino dress in her dining room

with blue printed walls fashioned by Paris based wallpaper designer Iksel

so they look like Persian Iznik tiles.

Tagged with , , and
Posted in Carousel with
No Comments »

 
—·—
 
Wednesday 31 July 2013

Beautiful old apartment in Madrid

 

This old apartment in central Madrid, Spain is both home and some kind of a showroom of antique objects, furniture and accessories.  Pep Cuca Boixader Riera, owners of the firm Antiq-BR, have created the beautiful interiors of this simple and charming home, which is also showroom and workshop.

Pep Cuca Boixader Riera and real levitra share four children and a business: Antiq-BR, space devoted to European antiques from the eighteenth and nineteenth-French, Italian and Swedish almost exclusively. In the center of Madrid have their headquarters, which also is his private residence and the place where the female component of this creative tandem has installed its textile workshop.

The spacious floor that focuses all activity is perfect to dedicate to such versatile uses thanks to a magnificent layout and beautiful antique finishes, which provide enabling framework: the pavement is a pine floorboards late eighteenth century in the area dedicated to showroom, and the walls and high ceilings are decorated with plaster moldings. A bright and discount cialis prescriptions airy box, ideal for jewelry accommodate furniture, mirrors, decorative objects, some wonderful chandeliers … All of these unique pieces, with charisma, which retain the colors of the time, purchased by antique dealers for their beauty or interest. “We only buy what we like,” says Pep Boixader.

The integration of antiques is not at odds, however, a convenient and simple interior that exudes calm and light thanks to white and light colors chosen as background and stays reiterated element. Simplicity, balance, naturally: the textiles designed by the owner reinforce these concepts. His firm, Ana & Cuca, whose first name is a tribute to the youngest of the family, use fabrics and antique linens, also of the eighteenth and nineteenth centuries, which, after a recovery process completely handmade, reconverted into plaids, cushions, duvet covers, bags … small-scale production to get almost unique pieces. How unique is this house in which we work and create, but above all, we live.

 

Photography: nuevo-estilo, visit webpage.
{Source} via 79 Ideas

Tagged with , , and
Posted in Carousel with
No Comments »

 
—·—
 
Sunday 14 July 2013

Tír na nÓg house :: Drew Heath

 

An ‘Otherworld’ is the meaning of Tír na nÓg.  This “ jungle” house is inspired by the overgrown outlying ancient temples at Angkor Wat in Cambodia.

Designed by Drew Heath, this house in McMahons Point, an old harbour-side suburb in Sydney, has just won the NSW Wilkinson Award for Residential Architecture and was informed  by a trip to the ancient ruins of Angkor Wat.

Tír na nÓg house by Drew Heath Architects

2013023879_0_DrewHeathArchitects_Trnang_BrettBoardman

Screen Shot 2013-07-14 at 10.50.04 AM

Tír na nÓg house by Drew Heath Architects

The garden and summer pavilion are covered with plants that create the ‘jungle’ and the property is protected in parts by a dense bamboo fence. The house seems to disappear into the greenery. The NSW AIA jury chair, Sam Crawford, in summing up the jury decision, said: ‘[Drew] was so inspired [by Cambodia], he attempted to create the sublime in his own home, layering building and landscape in a tight urban setting. He set out to achieve something very ambitious, and we think he’s succeeded.’

You enter the house from a tiny street in Sydney’s McMahon’s Point, an inner north-shore harbour suburb. The late 1900s worker’s cottage is now a pavilion of bedrooms and sleeping spaces.  From this old house you then walk through to the central garden to the new open-plan summer pavilion, once the old cottage’s back yard, but now a beautiful building housing the large kitchen and reading room. The long central table in the kitchen extends into the central garden, and seats 20.

A glass wall, the full height and width of the kitchen wall, is able to be opened, as one would a large garage door, completely transforming the kitchen into a larger living room/garden space. I asked Mr Heath to give us his comments on the house and the inspiration behind its peculiar, breathtaking design:

‘It’s a community house in that it presents greenery to the suburb, but I also wanted to remove myself from the suburb. I want to live within the suburb in the little village, but I don’t necessarily want to see the things that go on outside it. I don’t mind hearing it and you hear the hum of the city and the traffic going by, but I actually wanted to live in a place where I felt I had complete control of the aesthetic and the materials and so I have used the landscape around us, be it as fencing or a green back-drop, so I see no other architecture.’

‘A lot of the things I do have no definition, so when we presented this roof garden/terrace deck to council, I just claimed it as outdoor landscape space, whether it is on the ground or not, and push it through as that so the building is a simple form. I have tried to make it almost terrace-like from the exterior, [but] it’s a building that’s not walled in, that appears as a green landscaped building where the back façade is completely covered in vine. There is no architectural façade there, there’s no grand architectural statement, there is just a gift of things growing, which is probably better than an architectural façade. We have young twins [nearly two years old] and the children develop their own barriers very quickly. The bamboo that surrounds the house is a fast growing screen and wall, it becomes so dense it just becomes the fence and the barrier, so over time bamboo is impenetrable. Why make a fence when you can grow a fence.’

‘My major architectural challenge was not the summer pavilion, but renovating the old worker’s cottage. I liked the idea of having a contrast between the old and new. It obviously made sense for us to sleep back in the house, in a series of rooms, so there are various little nooks and crannies throughout the building. The whole house is designed to sleep 10–12 people. There’s a winter bathroom [in the old house] and a summer bathroom [in the central garden], which is an outdoor bathroom, really a bath house.  It’s open on two sides to the bamboo and the landscape and the shower is underneath an open skylight. This whole area is a hose-out area, so it doesn’t matter how wet it gets, how intense the rain is.’

‘When it gets cold we use the winter bathroom, which is really just a little room on the side of the old house.  It’s only  800mm wide, and about  4 metres long. Sometimes I have referred to it as a metre box attached to the side of the house. It was the minimum size I thought we could do. Things like the basin are recessed back into the old chimney, so everything is tucked into whatever space it can be. [Yes] the window in the bathroom looks from the shower over the neighbour’s garden, but there is no privacy issue here, the window steams up and that becomes the curtain. No-one believed it would work, but it does perfectly.

Connecting with the outside
Source: By Design on Radio National, ABC. Story here.
Images: Brett Boardman

Tagged with , , and
Posted in Carousel with
1 Comment »

 
—·—
 
Monday 8 July 2013

Christian & Karen Boros’s concrete penthouse in a 1942 Bunker {Berlin}

 

After seeing this amazing Berlin apartment, I was inspired by the simplicity of design and line that showcases the art and life of these contemporary collectors.

After looking for a singular space in Berlin, both for living and exhibiting their vast contemporary-art collection, Christian Boros and his wife, Karen Lohmann discovered an old five-story bunker in the central neighborhood of Mitte, Berlin. They were looking for something big and really interesting from a historical point of view. And they found it!

The bunker had been built in 1942 as an air-raid shelter for residents of the area and in 1945, the building was converted into a prison. After the war, it became a warehouse, first for textiles and then for produce.

Since then, the property had undergone various reincarnations: a nightclub, a nonprofit organization, and an exhibition hall—until the couple bought it in 2003.

For the renovation they took their cues from the nearby New National Gallery, designed in the 1960s by Mies van der Rohe. They transformed the building’s roof into a penthouse apartment for themselves, leaving the rest of the floors for exhibition space. “We were inspired by the early works of the Japanese architect Tadao Ando,” Lohmann explains. “He uses smooth concrete with visible shuttering marks to create planes that capture light. We opted for this for the walls, but contrasted the coldness of the concrete with limestone floors.”

From the start, they wanted an ample, open living area for large dinners and get-togethers with friends and fellow art collectors. Boros and Lohmann visited antiques dealers and auction houses, slowly putting together an array of furnishings that would serve as a framework for their art, which includes pieces by Wolfgang Tillmans and Franz Ackermann. Their penthouse alone holds more than 100 works, an eccentric and personal collection that reflects its owners’ spirited and passionate point of view.

Story by Cyril Foiret

Photography by Ailine Liefeld

Architect Agency: www.cmk-architects.com

Source: Trendland 

Tagged with and
Posted in Carousel with
2 Comments »

 
—·—
 
Wednesday 24 October 2012

dipped

 

Saraille by Designers Guild :: A stunning design, shading from intense colour through to white from bottom to top, or top to bottom.  It looks as though you have had a special effects painter in to create a bespoke wall that has been dipped.

 

Tagged with , and
Posted in Carousel with
Comments Off

 
—·—